Térképfrissítés - GPS navigáció

Térképfrissítés - GPS navigáció

Térképfrissítés, mint "üzemanyag"

A címben említett kijelentés első olvasatra kicsit furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, akkor teljesen helyes. Miért? Mert a nem rendszeresen frissített navigációs szoftver egy idő után nagy bosszúságokat tud okozni, az anyagi, és egyéb időveszteséget okozó kellemetlenségekről nem is beszélve. Gondoljunk csak bele, a nem friss szoftver által okozott eltévedésekre, felesleges körök leírására. Mindez akkor, amikor éppen időre sietünk valahova.
TérképfrissítésMegnézem
A térképfrissítés az autós GPS navigációk üzemanyaga, lehetne ezt némi túlzással állítani, de a mi véleményünk szerint cseppet sem túlzás. Lehet valakinek bármilyen drága készüléke is, legyen az hordozható, vagy akár autóba beépített típus, régi térképpel történő navigációval sok esetben csak a probléma van. Nem állítjuk, hogy használhatatlan egy navigációs eszköz több éves adatbázissal, de előbb-utóbb biztosan gondot fog jelenteni, hogy a térképe nem naprakész.

Egy-egy kisebb utca hiánya, vagy például egy közlekedési irány változást persze túl lehet élni, de egy újonnan épített csomópont, vagy autópálya hiánya már igazán nagy problémát tud jelenteni. Ilyenkor szembesülhetünk azzal, hogy a GPS készülékünk kijelzője csak a nagy semmit mutatja, rosszabb esetben megjeleníti helyzetünket egy a valós pozíciónkhoz közeli úton.

Egyik sem jobb a másiknál, mindkét esetben valós navigáció nélkül maradhat a felhasználó. Idegen helyen, vagy akár külföldön, ahol semmiféle helyismerettel nem rendelkezünk csak a táblák maradnak tájékozódásképpen és jószerencse. Jól látszik, hogy a térképfrissítés igazán fontos része a navigációs készülékünknek.
Térképfrissítés - GPS navigáció - Lezárt út

Korábban az autós GPS készülékek elterjedésével még sokáig nem voltak elérhetők megfelelő időközönként és árú térképfrissítések. Sőt néhány gyártó olyannyira magára hagyta ügyfeleit, hogy nem is volt megoldás egy-egy készülék térképi adatbázisának megújítására semmilyen formában. Természetesen ezek negatív visszhangja miatt, egy idő után ezek a gyártók nem tartoztak a népszerű és keres gyártók közé.

Néhány év elteltével azután a gyártók is belátták, hogy ez szerves része a navigációnak, hiszen egy GPS készüléket nem egy-két évre vásárol az ember és megjelentek az egy, két és három év ingyenes térképfrissítéssel vásárolható készülékek, valamint – igaz akkoriban még arany árban – ún. élettartam térképfrissítéssel ellátott eszközök, amelyek használatakor már a gyártói támogatás ideje alatt ingyenesen lehetett frissíteni a térképeket.
Térképfrissítés - GPS navigáció - GPS eszköz csatlakoztatása

A 2010-es évek elejére teljesen átalakult a térképfrissítési piac. Sorra jelentek meg az ingyenes frissítéssel ellátott eszközök, és egyre gyakrabban a készülékek hasznos élettartamáig tartó, angolul Lifetime Map update-el. Kezdetben még a felső kategóriás eszközökre jellemző opció később a közép, majd ezt követően a belépő árszintű eszközök körében is elterjedt.

Napjainkban a nagyobb márkák már csak ingyenes élettartam térképfrissítéssel értékesítik autós navigációs készülékeiket. Ez röviden azt jelenti, hogy egy felhasználó készülékének térképi adatbázisát otthon könnyedén megújíthatja számítógépe és az internet, valamint az adott gyártó térképfrissítő szoftvere segítségével, gyártótól függően évente több alkalommal (pl. Garmin 3-4 alakalom, TomTom 4 alkalom stb.). Sőt, az újabb típusú GPS készülékeknél (jellemzően magasabb kategóriában) még számítógépre és ezáltal frissítő szoftverre sincs szükség, mert a készüléket WiFi hálózatra csatlakoztatva, vezeték nélkül is frissíthetők a térképek.
Térképfrissítés - GPS navigáció

Régebbi, még élettartam térképfrissítéssel nem rendelkező készülék esetében is van megoldás a térkép adatbázis megújítására. Például a TomTom készülékekhez 1 éves térképelőfizetés, iGO rendszerekhez online frissítés, előfizetés vásárolható stb. Részletekért keressen minket elérhetőségeinken. Ha szeretné megújítani készüléke térképét, de nem mer belevágni, vagy csak nincs rá ideje, vagy bármely oknál fogva nem kíván otthon ilyesmivel foglalkozni, hozza el üzletünkbe és mi elvégezük Ön helyett a frissítést. A GPS.hu weboldalunkon folyamatosan nyomon követhetők a nagyobb gyártók Európa térképeinek megjelenései, verziói.