GPS navigáció tartó

GPS navigáció tartó

GARMIN és TOMTOM az élen

Ha tönkrement, a GPS tartókból érdemes gyári verziót, vagy jó minőségű utángyártott, változatot választani. A gyenge minőségű megoldások olcsók ugyan, de anyaghasználatuk, ezáltal tartósságuk meg sem közelíti a gyári tartókét. A nagy gyártók, mint a Garmin és a TomTom régebbi készülékeihez sok éven keresztül elérhetők a gyári megoldások.
GPS tartó termékekMegnézem
Hosszú és rövid HR tapadókorongos tartószárakA GPS tartókból alapvetően két féle létezik, a típusspecifikus és az univerzális verzió. A méretpontos, készülékre szabott változatok jellemzően minden készülék alaptartozékai között megtalálhatók, használatuk általában egyszerű. A gyártók a GPS készülékekhez többnyire szélvédőre tehető tapadókorongos változatot mellékelnek, hiszen ez az a típus, amely szinte minden autóban könnyedén, szaktudás nélkül felszerelhető. Az univerzális megoldások általában külön vásárolható verziók. Előnyük, hogy több készülékhez is használhatók, de általában nagyobbak specifikus testvéreiknél.

A GPS tartók mérete és felépítése általában gyártótól függően változik. Korábban valamivel hosszabb szárral, míg manapság jellemzően rövidebb tartókarral találkozhatunk a gyári tartozékok között. A rövidebb szár jóval stabilabb megoldás (nem remeg, nem rezeg a tartó), így a használata sem zavaró és hosszabb életű is. Minél hosszabb egy GPS tartónak a tapadókorongos szár része (nagyobb az erőkar), annál könnyebben sérülhet a tapadókorong tövénél a rögzítés.Törött tapadókorongos tartó Amennyiben a szilikon tapadókorong a rögzítésénél megsérül, egy nagyobb erőhatás miatt (lehet az nagyobb bukkanó, vagy például a GPS tartó helytelen levétele) nagyon hamar tönkremegy és a legváratlanabb pillanatban esik le a szélvédőről, ami nem javítható és igen veszélyes. Vezetés közben egy leeső GPS, vagy akár a telefon megijesztheti a sofőrt amellett, hogy a készülékben kár keletkezhet, és balesetforrás is lehet. Érdemes odafigyelni erre az egyszerű kis kiegészítőre, és rendszeresen megtisztítani a tapadókorongot, illetve a szélvédőt is, valamint levételkor nem rángatva, hanem a szilikon talp szélén található kis fül segítségével levenni az üvegről. Tárolásuknál csupán arra érdemes odafigyelni, hogy ne sérüljön a szilikon talp, valamint nem javasolt nagy melegben és nagy hidegben a tartókat az autóban hagyni, főleg nem felhelyezett állapotban.

Rögzítés ragasztható koronggal műszerfalraRögzítések tekintetében, amennyiben nem kívánjuk a GPS tartót a szélvédőre rögzíteni, több megoldás közül is választhatunk. Rögzíthetjük a műszerfalra például egy ragasztható korong segítségével, de ebben az esetben kell találnunk egy síkfelületet a műszerfalon, ahová az általában 70-80 milliméteres korongot felragaszthatjuk. Ez a megoldás egyszerű és olcsó, továbbá a későbbiekben rongálás nélkül eltávolítható, és nem kell vásárolnunk mellé semmi mást, készülékünk gyári tapadókorongos tartóját egyszerűen felhelyezhetjük rá.

Garmin szellőzőrácsos tartóVálaszthatunk fix, csavarozható megoldást, ezt manapság már egyáltalán nem használják utólagos tartók esetében, csak speciális esetekben és GPS tartónk rögzítéséhez használhatjuk az autónk szellőző nyílását is. A szellőzőrácsra történő rögzítés autó típustól is függ, néhány autóban nem használható, valamint így készülékünk a műszerekből, kapcsolókból, autórádióból kitakarhat egy részt, főleg, ha nagyobb eszközt használunk. Manapság ritkábban használt megoldás. Számos próbálkozás van még ezeken kívül a GPS tartók rögzítésére, azonban néhány megoldástól óva intenénk vásárlóinkat. Az autó kormányára nem ajánljuk a rögzítést, kifejezetten balesetveszélyes. Ütközés vagy egy esetleges légzsák nyílás esetén nagy sérüléseket okozhat a rögzített készülék, de maga a tartó is!

Ha tönkrement, a GPS tartókból érdemes gyári verziót, vagy jó minőségű utángyártott, változatot választani. A gyenge minőségű megoldások olcsók ugyan, de anyaghasználatuk, ezáltal tartósságuk meg sem közelíti a gyári tartókét. A nagy gyártók, mint a Garmin és a TomTom régebbi készülékeihez sok éven keresztül elérhetők a gyári megoldások.
TomTom tartók

TomTom tartók


Bizonyos esetekben nincs is szükség meghibásodás esetén a tartó teljes cseréjéhez, egyes modellekhez elérhető a tapadókorongos tartószár, vagy a tartókengyel külön termékként.
Régi és új Garmin autós GPS tartók

Régi és új Garmin autós GPS tartók


Univerzális megoldások esetében javasoljuk a Herbert Richter (röviden: HR) márkát, amely több mint 10 évvel ezelőtt elsőként gyártott megbízható GPS és egyéb tartókat. Akkoriban számos márka gyártói beszállítójaként gyári kiegészítőként is találkozhattunk a HR megoldásaival.
Herbert Richter (HR) tartók

Herbert Richter (HR) tartók