Kamionos GPS navigáció

Kamionos GPS navigáció

GARMIN és TOMTOM az élen

A napjainkban elérhető Garmin és TomTom kamionos GPS-eket már teljes mértékben a sofőr igényeket figyelembe véve tervezték. Kezelésük hasonló az autós társaikhoz a kamionos felhasználóbarát menünek köszönhetően. Kijelzőjük kiválóan használható bármilyen körülmények között, menet közben jól láthatók és tökéletes minőségüek.
Kamionos GPS termékekMegnézem
A járműnavigációs készülékek egy speciálisabb kategóriája a kamionos GPS-ek. Ezek az eszközök minden kamion, 3,5 tonnánál nagyobb teherautó és busz vezető számára hatalmas segítséget jelenthet munkája során. Ezen készülékek hasonlóan navigálnak autónavigációs testvéreikhez, de a kamionos GPS-ek az útvonal megtervezésekor figyelembe veszik a beállított járműre vonatkozó korlátozásokat úgy, mint magassági és súlykorlátozások, de pl. teherszállítás esetén beállítható akár veszélyes anyag szállítás is.

Nem volt ez mindig így. A navigációs készülékek elterjedésével 2006-2007-től megjelenő GPS készülékek és navigációs szoftverek beállításaiban ugyan megtalálható volt a kamionos mód, de ez közel sem jelentett azonos működést a jelenleg kapható kamionos GPS-ekkel. Igaz a szoftverek járműtípus beállításaiban elérhető volt a kamion és busz opció, arra azonban nem volt lehetőség, hogy az adott járműre vonatkozóan bármilyen arra jellemző pl. méret tulajdonságot adjunk meg. A ma kapható kamionos eszközökben ez már egy alap tulajdonság.
Kamionos GPS eszköz

Kamionos GPS eszköz


A másik nagy problémája a régebbi eszközöknek a megfelelő térkép hiánya, amely az egyik legfontosabb része egy kamionos GPS-nek, ugyanis ezek a kamionos, buszos térképek az alap úthálózat és közlekedési szabályok mellett tartalmazzák a magassági, súly és egyéb korlátozásokat, így válik teljessé és valóban használhatóvá egy ilyen típusú készülék. Mivel a korábbi eszközök nem rendelkeztek speciális térképadatokkal a kamionokra, teherautókra és buszokra vonatkozólag, hiábavaló volt a járműtípus beállítása, hiszen a speciális térkép hiányában nem tudott a készülék megfelelő útvonaltervvel szolgálni.

2010 tájékán megjelentek az első kamionos adattal rendelkező térképek. Mivel kezdetben csak a nagyobb nyugat-európai országok lettek feldolgozva, és a közép- és kelet európai régiók nem rendelkeztek kamionos térképlefedettséggel hazánkban csak később terjedtek el a kamionos GPS-ek.
Kaminonos navigáció használat közben

Kaminonos navigáció használat közben


A térképek mellett financiális problémát is jelentett sokaknak ezeknek a készülékeknek a beszerzése. Igaz ma sem tartoznak a legolcsóbb készülékek körébe, de korábban kifejezetten drágán lehetett hozzájutni egy ilyen készülékhez. Az évről-évre növekvő térképlefedettségnek köszönhetően jóval több kamionos GPS került értékesítésre, így a gyártók is kedvezőbb áron tudták kínálni eszközeiket. Míg korábban 2-300.000 forintba került egy ilyen eszköz, mára ez 100-200.000 forintra mérséklődött márkától és tudástól függően. A jelenleg kapható eszközök autós testvéreikhez hasonlóan jellemzően ingyenes élettartam térképfrissítéssel és típustól függően extra szolgáltatásokkal – mint pl. közlekedési információ (akár beépített SIM kártya segítségével interneten keresztül), sebességmérő kamera figyelmeztetés, okostelefonos kapcsolat - vásárolhatók meg.

A kamionos térképek napjainkban sem rendelkeznek ugyan teljes európai lefedettséggel, de Nyugat- és Közép Európa már teljes feldolgozottságot élvez (vásárlás előtt érdemes tájékozódni a kiválasztott készülék pontos térképlefedettségi adatairól).
Pontos navigáció a kamionos GPS segítségével

Pontos navigáció a kamionos GPS segítségével


A vezető márka a kamionos GPS kategóriában is a TomTom (GO Professional sorozat) és a Garmin (Dezl készülékek). Természetesen más gyártó is rendelkezik kamionos készülékkel, de mint a térképek lefedettségét illetően, a készülék tudásáról, frissítéséről, háttértámogatásáról is ajánlott megfelelően tájékozódni vásárlás előtt.