Motoros GPS navigáció

Motoros GPS navigáció

GARMIN és TOMTOM az élen

A manapság kapható Garmin és TomTom motoros GPS-eket már teljes mértékben a motoros igényeket figyelembe véve tervezték. Kezelésük egyszerűbb autós társaikénál a nagyobb ikonoknak és a motoros felhasználóbarát menünek köszönhetően. Kijelzőjük kiválóan használható motoros kesztyűben is, menet közben jól láthatók és természetesen teljesen vízállóak.
Motoros GPS termékekMegnézem 
Miután a 2000-es évek elején hazánkban is megjelentek a navigációs GPS készülékek, hamar kialakult az igény a motorkerékpárokon használatos navigációs eszközökre. Ekkor még nem léteztek kifejezetten specifikus motoros készülékek. Jellemzően Garmin kézi GPS-eket használták navigációra, leginkább vízálló mivoltuk miatt, de állandó problémát jelentett a kis kijelzőjük, a motoron körülményes használatuk és egyéb problémák (pl. nem bírták a motor rezgését és a legváratlanabb pillanatban kikapcsoltak stb.). A 2004-2005 magasságában megjelent első, már motoros GPS-eknek nevezhető eszközök az akkoriban még általánosnak mondható térkép problémák mellett, visszatekintve a mostani készülékek tudásához képes számos kompromisszumot követeltek felhasználóiktól.
2006 - Garmin StreetPilot 2820 (még nem érintőkijelzős motoros GPS)

2006 - Garmin StreetPilot 2820 (még nem érintőkijelzős motoros GPS) - Forrás


Még nem voltak képesek hangnavigációra, kijelzőjük kisebb volt mai társaikénál, nem rendelkeztek érintő kijelzővel és kis memóriájuk miatt csak bizonyos térkép részletek fogadására voltak képesek, és nem utolsó sorban jóval drágábbak voltak mai társaiknál (~2-300.000 Ft).

Az első hazai megjelenésű dedikált motoros GPS készülékek a Garmin háza tájáról érkeztek. Úttörők voltak ezen a területen, de hamar felismerték a valós igényt ezekre a „speciális” eszközökre, és elkezdték fejleszteni ezt a területet. A „Motorosoktól motorosoknak tervezve” jelmondat igaznak bizonyult, mert újabb és újabb megjelenésű eszközök egyre több kifejezetten motoros navigációs funkcióval lettek ellátva. A Garmin palettáján a Zumo, míg az időközben a magyar piacon is megjelent - akkoriban még csak szűk körben ismert - TomTom márka kínálatában a Rider készülékek lettek a motoros GPS-ek zászlóshajói. Mindkét márka a mai napig így nevesíti motoros navigációs készülékeit.
2010 - TomTom Urban Rider (kesztyűbarát érintőkijelző, motorosoknak szánt egyszerűsített menürendszer)

2010 - TomTom Urban Rider (kesztyűbarát érintőkijelző, motorosoknak szánt egyszerűsített menürendszer) - Forrás


Természetesen nem csak a nagy márkák gondoltak az egy nyomvonalon haladó járművek szerelmeseire. A kisebb márkák is képviseltették magukat több kevesebb sikerrel. Magyarországon egy időben kaphatóak voltak a Becker készülékei, valamint néhány hazai márka is piacra dobott motoros navigációt. Az autós készülékeiről elhíresült Wayteq Sygic programmal, míg a CNS iGO-val, illetve mindkét márka szoftver nélkül is elérhetővé tette motorosoknak szánt eszközeit. Bár ezeket leginkább vízálló kivitelük és motoros kiegészítőik miatt sorolták ebbe a kategóriába, hiszen navigációs szoftvereik nem különböztek a jól ismert autós programoktól.
2017 – Garmin Zumo 595LM

2017 – Garmin Zumo 595LM - Forrás


A manapság kapható Garmin és TomTom motoros GPS-eket már teljes mértékben a motoros igényeket figyelembe véve tervezték. Kezelésük egyszerűbb autós társaikénál a nagyobb ikonoknak és a motoros felhasználóbarát menünek köszönhetően. Kijelzőjük kiválóan használható motoros kesztyűben is, menet közben jól láthatók és természetesen teljesen vízállóak. Az útvonalak kényelmesen - típustól függően - akár számítógépen vagy mobiltelefonon is előre megtervezhetők, és kifejezetten motoros útvonaltervek készíthetők, előtérbe helyezve a vezetés élményét, például szép, kanyargós hegyi út megtervezésével. Térképeikhez évente több alkalommal ingyenes frissítés érhető el a készülékek hasznos élettartamáig. A Bluetooth-os változatok vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képesek továbbítani a navigációs hangokat vagy akár telefonhívást is, illetve típustól függően okostelefonnal párosítva, mobilinternet használatával számos online funkció is elérhető (pl. közlekedési információ). Kiegészítőik masszívak, időjárásállók és biztonságosan használhatók motorkerékpáron, illetve megfelelő tartozékokkal akár személyautóban is.
2017 – TomTom Rider 450 WorldMap

2017 – TomTom Rider 450 WorldMap - Forrás