Elérhető legfrissebb térképverziók
 • Garmin 2025.10. részletek
 • Garmin NaviGuide Mo. 2024.01 részletek
 • TomTom - v11.30 részletek
 • TomTom Truck/Camper - v11.25 részletek
 • TomTom GO Expert/Expert Plus/Discover/Camper Max/Exclusive/Superiorhavi frissítések
 • iGO2023.Q2
Elérhetőségeink
 • Telefon: +36 1 422 1744
 • Mobil: +36 30 251 7535
 • E-mail: info[kukac]nanotrade.hu
 • Cím: 1042 Budapest, Árpád út 42.
 • Nyitva: H-CS: 10-17:00, P-Szo-V ZÁRVA

   Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket,
hogy üzletünk a nyári időszakban,
június 1-től - augusztus 31-ig
péntekenként ZÁRVA tart...

tovább >>>   

 

A webáruház raktárkészlet információkat NEM tartalmaz!

Az aktuális készletről érdeklődjön elérhetőségeinken.

Összehasonlítás
TOP termékek
Térkép

Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Online áruhitel
Blog
2021.07.15 10:00

TomTom GO Professional vs. Expert kamionos, buszos készülékek összehasonlítása

TomTomGO ExpertVárhatóan 2021. augusztusában itthon is megjelenik a TomTom új kamionos, buszos családjának a GO Expertnek első készüléke, de miben más, mint a jól bevált GO Professional széria?

 

 

 

Tomtom GO Professional 6250 TomTom

 

 

 

 

 

 


Az Expert széria 6 és 7"-os méretben lesz kapható idehaza. Külsőre sok minden nem változott, kis ráncfelvarráson esett át a dizájn, de továbbra is elsőre felismerhető, hogy TomTom készülékről van szó. A tartó maradt a jól bevált tapadókorongos aktív, mágneses tartó. Mindkét készülék napfénynél is jól olvasható 1280x800 pixeles HD kijelzőt kapott. A motorháztető alatt a - TomTom GO Discoverben debütált - gyorsabb processzor és 2GB RAM gondoskodik a (az állítólag 4x) gyorsabb működésről, ami érezhető különbség az elődökhoz képest. Valljuk be ez mindenképp kellett már. Nagy előrelépés még az 5 GHz-es gyors Wi-Fi, aminek segítségével a TomTom szerint 3x gyorsabban frissíthető a térkép, szoftver stb. Fontos megjegyezni, hogy ehhez természetesen egy 5 GHz-es Wi-Fi-re szükség van router oldalról is. Ha nem rendelkezünk gyors Wi-Fi kapcsolattal, ne várjuk a gyorsabb frissítést.

A 6 és 7"-os modellek csupán méretben térnek el, minden más paramétere megegyezik a két készüléknek. Így azon tulajdnságuk is, hogy ebből a két készülékből bizony a TomTom kihagyta a SIM kártyát, aminek következtében a TomTom online szolgáltatásai csak egy internet előfizetéssel rendelkező okostelefon csatlakoztatásával kelnek életre.

 

Újdonságok között lehet említeni a továbbfejlesztett egyedi útvonaltervezést, a jármű méretéhez, súlyához, rakománytípusához és maximális sebességéhez igazított útvonalakkal. Ez eddig is létezett, hiszen az egyik lényege a kamionos/buszos készülékeknek ez lenne, kíváncsan várjuk milyen előrelépést hoz az új szoftver e tekintetben. Újdonság viszont az élő korlátozási riasztások, időszerű figyelmeztetések ADR-alagutakra, hídmagasságokra, UN-osztályú és egyéb korlátozásokra vonatkozóan. Ezt a Professional széria nem tudta, bár ez sem teljesen egyértelmű, hiszen korlátozások kamionokra/buszokra eddig is voltak. Vélhetően itt az időszakos lezárásokra gondol a TomTom, amit a közlekedéi információval kapnak meg a készülékek (szerintünk), de valójában nem térkép változások. Szintén új funkció lesz a mozgó sávasszisztens és dedikált érdekes pontok, ahol több mint 50.000  üzemanyagtöltő állomás, parkolóhely és szervizközpont keresésére lesz lehetőség, kifejezetten nagyméretű járművek számára.

TomTom GO Expert UI-Class 

A térkép immáron nem csak Európa a készülékeken (bár ezzel érkezik gyárilag előre telepítve), külön térképvásárlás nélkül elérhető egyéb kontinensek térképei, hiszen világtérképet kapott az Expert széria. A leírások alapján heti frissítéssel bombázza majd a felhasználókat a TomTom, aminek a telepítése továbbra sem kötelező, csak ajánlott.

Kiemelte még a gyártó a tulajdonságok közül a nagy hangszórót ami jól hallható hangosabb közegben is és állításuk szerint az új szoftverrel könnyebbé válik a köztes célpontok beszúrása, útvonalak szerkesztése is. Természetesen itt ugyan úgy használható lesz a MyDrive útvonaltervező számítógépen, vagy telefonon, mint egyéb TomTom készülékeken.

 

Negatívumokról is essen azért szó. A három szolgáltatás közül a térkép és a közlekedési infó (TomTom Traffic) megmaradt élettartam frissítésben, de sajnos a sebességmérő kamera előfizetés csak 1 év az Expert szériához. Természetesen ez a lejárat után külön díj ellenében hosszabbítható (online vásárolható). A SIM kártya hiányát talán nem kell ecsetelni, bár telefonos csatlakozással kiváltható, de a 6250-es egyik legvonzóbb tulajdonsága ez volt.

És végezetül ami szintén kimaradt a gépekből a Professional szorozathoz képest a Bluetooth kihangosító. Vélhetően ez lesz az a hiányosság amiért a legkevesebben ejtenek majd könnycseppet a felhasználók közül, bár nem egy haszontalan funkció, valamint az Expertekhez már nem ad a TomTom ragasztható korongot, amivel műszerfalra tudjuk rögzíteni a készüléket. Mókás, hogy a neten fellelhető képeken többnyire mégis így szerepel a készülék.

 

Ui.: Elvileg a jövőben érkezhet majd az GO Expert 7 SIM-es változata is, na az lesz az igazán fullos TomTom kamionos/buszos navi, de erről egyenlőre sajnos semmi információt nem kaptunk.

 

A 7"-os Expert már előrendelhető weboldalunkon, az érkezés elviekben 2021. augusztus, reméljük valóban így lesz, a 6"-os testvére valamikor ősszel érkezhet.

 

Az alábbi táblázatban összefoglalva láthatók a Professional és Expert széria főbb tulajdonságai.

 

GO Professional 620

GO Professional 6200

GO Professional 6250

GO Expert 5

GO Expert 6

GO Expert 7

Kijelző 6" Kapacitív 6" Kapacitív 6" Kapacitív 5" Kapacitív 6" HD Kapacitív 7" HD Kapacitív
Térkép Kamionos/Buszos Európa Kamionos/Buszos Európa Kamionos/Buszos Európa Kamionos/Buszos Világtérkép Kamionos/Buszos Világtérkép Kamionos/Buszos Világtérkép
Térképfrissítés Élettartam
(évente 4x)
Élettartam
(évente 4x)
Élettartam
(évente 4x)

Élettartam
(hetente)

Élettartam
(hetente)

Élettartam
(hetente)
TomTom Traffic1 Élettartam, okostelefonon keresztül 1 éves előfizetés, beépített SIM kártyán keresztül3 Élettartam előfizetés, beépített SIM kártyán keresztül3 Élettartam, okostelefonon keresztül Élettartam, okostelefonon keresztül Élettartam, okostelefonon keresztül
Sebességmérő
kamera frissítés2
Élettartam 1 éves előfizetés Élettartam 1 éves előfizetés 1 éves előfizetés 1 éves előfizetés
Élő korlátozásra vonatkozó figyelmeztetések3 x x x
UN-osztály korlátozások x x x
Beépített RAM memória 0,5GB RAM 0,5GB RAM 0,5GB RAM 2GB RAM
(4x gyorsabb működés)
2GB RAM
(4x gyorsabb működés)
2GB RAM
(4x gyorsabb működés)
Beépített Wi-Fi frissítésekhez
(5GHz, 3x gyorsabb)

(5GHz, 3x gyorsabb)

(5GHz, 3x gyorsabb)
Telefon kihangosítás x x x
Beépített SIM4 x x c x
Autós tartó Aktív, mágneses tapadókorongos tartó Aktív, mágneses tapadókorongos tartó Aktív, mágneses tapadókorongos tartó Aktív, mágneses tapadókorongos tartó Aktív, mágneses tapadókorongos tartó Aktív, mágneses tapadókorongos tartó
Megjelenés Nem kapható Nem kapható Nem kapható 2021. ősz 2021. ősz 2021. augusztus
 

A készülék nevére kattintva megtekinthető a részletes adatlapja.

Megjegyzések

 • 1 Valós idejű, online közlekedési információ a TomTom-tól.
 • Az sebességmérő kamera előfizetés lejárta után meghosszabbítható, online megváárolható a TomTom oldalán. További információért kattintson ide.
 • 3 Valós időben értesítéseket kaphat olyan korlátozásokról, amelyek hatással lehetnek útvonalára, pl. alacsony kibocsátású zónák, hídmagasságok, ADR-alagutak és fizetős helyek stb.
 • 4 A beépített SIM kártya segítségével csatlakozik a készülék az internetre. A SIM kártya használata havi és egyéb díj mentes, előfizetést (mint pl. a mobiltelefonok esetében) NEM igényel!

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: GPS.hu

Webáruház készítés