Elérhető legfrissebb térképverziók
 • Garmin 2025.10. részletek
 • Garmin NaviGuide Mo. 2024.01 részletek
 • TomTom - v11.30 részletek
 • TomTom Truck/Camper - v11.25 részletek
 • TomTom GO Expert/Expert Plus/Discover/Camper Max/Exclusive/Superiorhavi frissítések
 • iGO2023.Q2
Elérhetőségeink
 • Telefon: +36 1 422 1744
 • Mobil: +36 30 251 7535
 • E-mail: info[kukac]nanotrade.hu
 • Cím: 1042 Budapest, Árpád út 42.
 • Nyitva: H-CS: 10-17:00, P-Szo-V ZÁRVA

   Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket,
hogy üzletünk a nyári időszakban,
június 1-től - augusztus 31-ig
péntekenként ZÁRVA tart...

tovább >>>   

 

A webáruház raktárkészlet információkat NEM tartalmaz!

Az aktuális készletről érdeklődjön elérhetőségeinken.

Összehasonlítás
TOP termékek
Térkép

Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Online áruhitel

Hírek

2019.03.04
2019. április 6. után dobjam ki a GPS-em? Semmiképp!

Manapág szeretnek hangzatós címet adni az újságírók a cikkeknek. Pár hete olvasható néhány igen riasztó cím a tech oldalakon GPS-ekkel kapcsolatban. Csak néhány példa:

 

"Üzemzavar jöhet a GPS-navigációknál"
"Áprilistól megbénulhatnak a régi navigációs eszközök"

 

Rollover

 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, megpróbáljuk röviden és érthetően elmagyarázni.

 

Mi az a GPS WNRO (Week Number Rollover) = GPS hét számláló átfordulás
A GPS-műholdak továbbítják a felhasználóknak a dátumot és az időt. A probléma abból adódik, hogy a GPS rendszer a heteket 10-bites számformátumban kezeli, melynek maximális értéke 1024 lehet. 1024 hét, ezért 19,7 év elteltével, a számláló átfordul és nulláról újraindul. Mivel a GPS-műholdak számítógépes rendszerét az 1970-es években tervezték és 1980-tól követi nyomon az időt, dátumot, erre eddig mindössze egy alkalommal került sor 1999. augusztusában. Ebben az időben a polgári felhasználású GPS készülékek még nem igazán voltak elterjedtek, autós navigációra, vagy túrázásra még nem használták őket, ezért nem is volt akkoriban ilyen nagy "hírértéke".

A GPS WNRO, vagyis a hét számláló átfordulás, amelyre aktuálisan most, 2019. április 6-án kerül ismét sor hozzáértők szerint nem sok veszéllyel fenyeget, mivel a gyártók tudnak róla és már jóideje kezelik a szoftverek a problémát. Tehát aki okostelefont, tabletet, vagy az elmúlt évtizedben gyártott navigációs készüléket használ, nincs mitől tartania. Aki ennél régebbi GPS-t, érintheti a probléma, de ezeknél az eszközöknél is sok esetben már egy korábbi szoftverfrissítéssel orvosolták a gyártók a problémát.

 

A Garmintól kapott információnk szerint készülékeik túlnyomó többsége gond nélkül kezeli a dátum átfordulását, eddig a Garmin eTrex H lehet érintett, ehhez megjelent egy szoftverfrissítés, amely orvosolja a problémát.
Mi mindenesetre ajánluk a régebbi (2010 előtti) Garmin készülékek szoftverfrissítésének ellenőrzését a Garmin Express segítségével.

 

A TomTom készülékei ide kattintva a gyártó oldalán ellenőrizhetők. Eddigi tapasztalatok alapján a régi szoftveres készülékek lehetnek érintettek.

Amenniyben  az ellenőrzést követőn ezt az üzenetet kapjuk készülékünket nem érinti a probléma.

GPS készülékével minden rendben

 

Ha az alábbi üzenetet jelenik meg, javasolt ellenőrizni, hogy rendelkezésre áll-e szoftverfrissítés, vagy érdemes lehet a készülék cseréjén elgondolkozni, hiszen vélhetően már nem egy mai készülékre bízzuk az utunkat.

Javasolt GPS készülék szoftverfrissítése ha elérhető.

Megjegyzés! Ha régi készülékünk érintett a számláló átfordulás okozta problémában de már nincs hozzá elérhető szoftverfrissítés, akkor sem kell azonnal halálra ítélni. Nem garantált, de elvileg készülékünk működését annyiban érinti, hogy az időket nem megfelelően fogja megadni, így pl. az nappali/éjszajkai üzemmód váltás nem megfellő időben történik, vagy az  érkezési/hátralévő időt nem jól adja meg a készülék, de az irányítási képessége nem változik.

Ha április 6-a után nem tapasztal problémát a GPS készüléke működésében (a dátum miatt), valószínűleg a későbbiekben sem fog gondot okozni.

 

 

Webáruház készítés